Vitaliteit
Tijdens het symposium Positief Gezond Overijssel zijn we een nieuwe samenwerking aangegaan met Jan Willem Leidekker, eigenaar van Vitaal-Visie. We hebben de nieuwe website werkenaanvitaliteit.nl gelanceerd en de workshop “Gemotiveerd aan mijn Positieve Gezondheid” georganiseerd.
Drie jaar geleden leerden we elkaar kennen in het veld tijdens meerdere bijeenkomsten gericht op preventie en gezondheid. We waren er het over eens dat er in de samenleving wat moet veranderen en het zo niet langer kan. Ons zorgsysteem met oplopende zorgkosten loopt vast en het moet over een andere boeg. We werken al jaren aan een verandering vanuit het gedachtengoed Positieve Gezondheid. We zien de beweging dat mensen en organisaties getraind worden, maar niet weten hoe ze Positieve Gezondheid in de praktijk kunnen implementeren.
Met het bundelen van onze krachten hebben we een praktische aanpak ontwikkeld die ervoor zorgt dat we Positieve Gezondheid versneld en duurzaam in de praktijk (als onderdeel van het dagelijkse werk) kunnen toepassen. We bieden maatwerk voor gemeenten, wijken, buurten, ondernemingen en organisaties.
Heb je interesse? Kijk op de site of plan je impactgesprek via info@werkenaanvitaliteit.nl
We kijken ernaar uit om samen met jullie aan vitaliteit te werken!
Samen1Nederland
Vanaf juni 2024 bieden we onder de vlag Samen1Nederland een uitgebreid programma Eenzaamheid aan voor overheden, ondernemers, organisaties en inwoners. Met het team bestaande uit de erkende trainers Daisy Hatusupy en Jeroen Ottink hebben we een aanpak Eenzaamheid ontwikkeld, welke zich onderscheidt van andere aanbieders. We zijn gecertificeerde trainers (erkend door Movisie) en de landelijke actiecoalitie Eén tegen eenzaamheid
Kijk ook voor uitgebreide informatie op www.samen1nederland.nl
Ons aanbod bestaat uit:
- Prikkelsessies
Interactieve presentaties van ongeveer twee uur voor grotere groepen, over de onderwerpen Eenzaamheid, leefplezier en werkgeluk. Ons verhaal ondersteunen wij door beeld en geluid. Interactie via Mentimeter, oefeningen en ruimte om vragen te stellen. Voor meer bewustwording, om te inspireren en te motiveren.
- Workshops
Een interactief en praktisch dagdeel waarin we met elkaar in verbinding gaan door het voeren van een open dialoog, het doen van oefeningen en een stuk zelfreflectie. We leren over onszelf en elkaar. Max. 30 deelnemers
- Verdiepingstrainingen
3-daagse training voor meer verdieping. In groepsverband werken en je voorbereiden op een vernieuwende werkwijze. Kennis opdoen over Eenzaamheid, motiverende gespreksvoering en spelen met gedachten. Max. 15 deelnemers
- Train de Trainer
Deel je onze missie en wil je deze kennis ook graag verspreiden in Nederland? Doe dan mee aan de train-de-trainer. Je leert o.a. over trainingsvaardigheden, authenticiteit en diverse werkvormen. Max. 15 deelnemers.
ONZE BUURT DE POSTEN
Als lid van het kernteam onze buurt de Posten werken we met de bewoners samen om te komen tot een vitale bloeiende buurt. Resultaten zijn o.a. het bewonersinitiatief Lintveldebrink, een nieuwe ontmoetingsplek, een dementie- vriendelijke oversteek en het op termijn realiseren van de Dynamische Ontmoetingsplek (DOP).
De bewoners zijn in de lead om hun buurt nog mooier en vitaler te maken. De coalitie bestaat uit de organisaties: de Posten, Woningcorporatie Domijn, Gemeente Enschede. We werken aan de programma’s:
- Doen en Ontmoeten
- Passend Bewonen
De stuurgroep bestaat uit:
Rick Hogenboom – directeur bestuurder de Posten
Valpreventie
Vanaf oktober 2023 adviseren wij Wijkracht Hengelo om tot een ketenaanpak voor valpreventie te komen. Valpreventie is gericht op thuiswonende ouderen van 65 jaar of ouder, met een verhoogd valrisico.
Samen met Fysio Collectief Hengelo, ergotherapeuten, apotheken, huisartsen, sociaal werk en de gemeente Hengelo werken we aan een (keten-) samenwerking valpreventie.
De aanpak bestaat uit vier stappen:
1. Opsporing valrisico:
Het is belangrijk om een verhoogd valrisico tijdig op te sporen. Ouderen zijn zich namelijk vaak niet bewust dat ze een verhoogd valrisico hebben, of ze zien vallen als iets dat nu eenmaal bij het ouder worden hoort. Professionals die met ouderen werken, vervullen een essentiële rol in het opsporen van verhoogd valrisico. Er zijn drie niveaus valrisico’s te herkennen: laag, matig of hoog valrisico.
2. Screenen van valrisicofactoren:
Bij ouderen met een verhoogd valrisico brengt de de Valanalyse. Zo worden alle risico’s beoordeeld zodat er op maat adviezen en interventies gegeven kunnen worden.
3. Valpreventieve beweeginterventies:
Een effectieve valpreventie-aanpak binnen altijd een valpreventieve beweeginterventie. Dit zijn de drie valpreventieve beweeginterventies: In Balans Otago , Vallen Verleden Tijd .
4. Actieve begeleiding/doorverwijzing structureel beweegaanbod:
Het is belangrijk ouderen goed te begeleiden naar passend sport- en beweegaanbod dat aansluit bij het niveau en de wensen en behoeften van ouderen. De beweegmakelaar adviseert en begeleidt inwoners naar beweeg- en sport aanbod zodat ouderen nadat een interventie is afgelopen, ook voldoende blijven bewegen.
Preventie
Voor de welzijnsorganisatie Salut hebben we diverse projecten vanuit het preventieakkoord in de gemeente Hof van Twente uitgevoerd. Het doel is het bevorderen en stimuleren van een gezonde leefstijl van de inwoners.
Voorbeelden van projecten zijn:
Pilot Hof Gezond
Samen met 9 fysiotherapiepraktijken, Saxion Hogeschool, Twentse Koers, Roessingh, ROC van Twente hebben we op basis van Positieve Gezondheid de pilot Hof Gezond uitgevoerd.
De pilot bestond uit: trainingen Positieve Gezondheid, de campagne Hof Gezond op jouw manier, gesprekken met inwoners, onderzoek, meten en monitoren en het vormgeven van samenwerking tussen de fysiotherapieprakrijken, huisartsen en buurtsportcoaches. Ruim 50 inwoners hebben deelgenomen aan de pilot en hebben nieuwe inzichten in de aanpak van een gezonde leefstijl.
Terugdringen middelengebruik
We zijn samen met gemeente Hof van Twente, Halt, Tactus, GGD Twente, Politie en jongerenwerk aan de slag gegaan met een lange termijn aanpak gericht op overmatig alcohol- en middelengebruik onder jongeren.
We zijn in 2023 gestart met een programma gericht op gedragsverandering en bewustwording van ouders, scholen en de jongeren.
Deze aanpak heeft in het voorjaar van 2024 geleid tot twee belangrijke beslissingen van de raad:
Preventie- en Handhavingsplan:
Het vaststellen, goedkeuren van het plan.
Opgroeien in een kansrijke omgeving (OKO):
Op basis van het IJslands Preventiemodel te starten met het langdurig programma van het Trimbos Instituut waarbij het welbevinden van jongeren voorop staat en de jeugd in een omgeving gelukkig en gezond kan opgroeien.
Gemeente Enschede
In opdracht van de Gemeente Enschede heeft de VOFWijVerbindenSamen vanaf 2021 het programma Eenzaamheid uitgevoerd. Het programma bestond uit het leiden van coalitie Samen1Enschede met ongeveer 40 organisaties, werkgroepen interventies en netwerken. Daarnaast een traject gericht op bewustwording en signaleren van eenzaamheid, het organiseren van ontmoetingsbijeenkomsten, de campagne “Maak eens een praatje” en de organisatie van de Week tegen Eenzaamheid met o.a.
- Bijeenkomsten wijk- en dorpsbewoners o.a. Glanerbrug i.s.m. Liberein , Wesselerbrink i.s.m. de Posten, Stadsveld i.s.m. Medisch Centrum Eudokia, Lonneker i.s.m. Dorpsraad in Lonneker
- Theatervoorstellingen kwetsbare jongeren: de Magische Kerstbal i.s.m. het Wilminktheater
- Art Impact Day: Hoe kunst en cultuur bijdragen aan vermindering Eenzaamheid i.s.m. Kunst en Welzijn
- Symposium Roze Ouderen en Eenzaamheid i.s.m. COC Twente Achterhoek
- Eenzaamheid werknemers en ondernemers i.s.m. MKB Twente
- Eenzaamheid, suïcide en depressie jongeren i.s.m. Bibliotheek Enschede en Pakhuis Oost